Pricing Table Particle

Quickly drive clicks-and-mortar catalysts for change
 • Basic
 • Standard Compliant Channels
 • $50
 • Completely synergize resource taxing relationships via premier market
 • 1 GB of space
 • Support at $25/hour
 • Sign Up
 • Premium
 • Standard Compliant Channels
 • $100
 • Completely synergize resource taxing relationships via premier market
 • 10 GB of space
 • Support at $15/hour
 • Sign Up
 • Platinum
 • Standard Compliant Channels
 • $250
 • Completely synergize resource taxing relationships via premier market
 • 30 GB of space
 • Support at $5/hour
 • Sign Up
Истражувања

Во текот на набљудувањето на медиумското известување во периодот од 03 до 14 март, регистрирани се случаи во кои се употребува говор на омраза, а забележани се и примери на потпалувачки говор во кои имплицитно се сугерира насилен расплет.

„Во периодот од 25 февруари до 3 март, кај медиумите не е регистриран случај во кој експлицитно се повикува на насилство, но се забележани случаи на потпалувачки говор во кои имплицитно се сугерира таков расплет“ стои во првиот извештај на Високата школа за новинарство и за односи со јавноста за мониторингот на известувањето на медиумите во предизборието.

smilkovci

Во овoj документ се претставени резултатите од третата квалитативна анализа на медиумското известување за настаните поврзани со убиството кај смиљковското езеро, протестите кои беа израз на револт против убиството, приведувањето на осомничените и протестите кои беа реакција на акцијата на МВР. Анализата се фокусира на начинот на кој дел од новинарските текстови и прилози ги создаваат, репродуцираат или ги засилуваат дискурсите што водат кон етноцентристички, стереотипизирачки, ксенофобичен или дискриминаторски ефект кон колективниот „Друг‟ во земјата.

Високата школа за новинарство и за односи со јавноста и Македонскиот институт за медиуми, заедно со Фондацијата „Фридрих Еберт“ спроведуваат истражувања и анализи што поттикнуваат темелна и квалитетна јавна дебата за состојбата во која се наоѓа медиумскиот сектор во Република Македонија.

Стандардизација на професијата односи со јавност, основање професионална асоцијација и донесување  етички кодекс, како и континуирана едукација и утврдување на терминологијата во ова поле се дел од заклучоците на денешната тркалезна маса на тема „Професионалните стандарди во односите со јавноста“ што ја организира Високата школа за новинарство и за односи со јавноста во рамките на Деновите на образование на Скопскиот саем.